De Shih Tzu

is een hondenras afkomstig uit Tibet. Het is een gezelschapshond, die van origine heel populair was aan het Chinese hof. Doordat zijn gezicht een beetje op een bloem lijkt, wordt het dier ook wel 'hond met een chrysantengezicht' genoemd. De Shih Tzu is maximaal 27 cm hoog.

Geschiedenis

De Shih Tzu is een van de meest gewaardeerde honden in het oude China, vanwege zijn associatie met het boeddhisme, maar de Shih Tzu is niet ontstaan in China. Hij is ontstaan in Tibet in de vroege 17de eeuw, waar hij werd gezien als een heilige hond, omdat hij volgens de legende het enige dier was dat Boeddha vergezelde op zijn reis naar verlichting. Ze werden dus vooral gefokt in kloosters en alleen geestelijken en koninklijke familie mocht een Shih Tzu hebben, ze werden als cadeau aangeboden bij de Europese reizigers en zo werden Shih Tzu's geëxporteerd naar Europa.

 

De kenmerken van de Shih Tzu zijn vooral ontwikkeld in China tijdens het regime van Keizerin Cixi (1861–1908). De Pekingees en de Shih Tzu hebben ongeveer dezelfde geschiedenis, alleen kan de Shih Tzu in Chinese afbeeldingen worden onderscheiden van de Pekingees door het typische staartje op het hoofd van de Shih Tzu. De Shih Tzu was tijdens de Ming-dynastie een gewilde schoothond bij de koninklijke familie. Toen de Britten het paleis plunderden gingen de meeste honden verloren, het ras onderging een grote achteruitgang en slechts 14 Shih Tzu bleven over, elke huidige Shih Tzu stamt af van die 14 honden. Eerst werd de Shih Tzu in China tentoongesteld als de Lhasa terriër of de Tibetaanse poedel. In 1935 werd hij tentoongesteld als Lhasa Leeuwhond; in die tijd werd hij heel populair. In Engeland kreeg hij ook soms de bijnaam "chrysanthemum dog Begin 1960 zijn de eerste importen in Nederland geregistreerd. Het is een zeer populaire huishond, u komt ze overal op straat tegen, veelal kortgeknipt en niet raszuiver (een zogenaamde lookalike).

Uiterlijk

Voor een beschrijving van het uiterlijk verwijzen we naar de Rasstandaard. 

Karakter

De Shih Tzu is gezellige en levendige huisgenoot. Hij is gericht op zijn familie en is goed met kinderen. De omgang met soortgenoten is uitstekend. Ze gaan ook zeer goed om met andere huisdieren. Deze kleine optimisten zijn dol op spelen en ravotten, ze hechten zich sterk aan het gezin. Met kinderen kunnen ze goed opschieten als die hen met zorg behandelen. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan. De Shih Tzu heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Het aanpassingsvermogen is groot, ze stellen de aanwezigheid van hun eigenaar voorop.

Verzorging

Ondanks zijn kleine formaat moet het diertje dagelijks beweging hebben en is een dagelijkse wandeling wenselijk. Zijn luxueuze vacht moet dagelijks gekamd worden; de puppy's moeten dus van jongs af aan aanvaarden dat ze vaak zullen worden geborsteld. Als de hond een kort kapsel heeft hoeft hij niet elke dag gekamd te worden, maar de ogen zijn een extra punt van aandacht en moeten dagelijks nagekeken worden. Bij honden in lange vacht wordt het haar op het hoofd opgebonden met elastiekjes. Hier kunnen ook vlechtjes in gemaakt worden.